Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

24 Aralık 2018 Pazartesi

Hemoliz Çeşitleri

Hemoliz Testi



Eritrositlerin parçalanması, hemolizin (haemolysin) enzimi ile olur. Bazı bakteriler, sahip oldukları çeşitli hemolizin enzimleriyle kandaki hemoglobini farklı derecede hemoliz etme yani parçalama yeteneğindedir. Kanlı agarda oluşturdukları hemolizin tipi, bakterilerin identifikasyonunda kullanılan çok önemli özellikleridir. Hemoliz testi, daha çok Streptococcus ve Staphylococcusları kendi içinde ayırma amacıyla kullanılır. Streptococcuslar kanlı agarda, α, β ve γ-hemolotik reaksiyon verir. 


Testin yapılış tekniği; 
  • İncelenecek bakteri kolonisinden öze ile alınıp koyun kanı içeren kanlı agar besiyerine ekim yapılır.  
  • Petri kutusundaki besiyeri etüvde, 37oC'de  2-7 gün inkübe edilir. 
  • Kanlı agarda oluşan koloniler etrafında oluşan hemoliz zonları, her gün incelenerek aşağıdaki şekilde değerlendirilir. 


Beta (β) Hemoliz: 
Koloni etrafındaki eritrositler tamamen parçalandığından tam hemoliz oluşur. Bakteri kolonisinin etrafında düzgün bir hatla çevrilmiş temiz ve tamamen şeffaf bir halka ile karakterizedir. 


Alfa (α) Hemoliz: 
Koloni etrafındaki eritrositler tam olarak parçalanmadığından tam olmayan hemoliz oluşur. Koloni etrafında demirli bileşiklerin oluşturduğu yeşil renkli, tam şeffaf olmayan bir halka şeklinde görülür. 


Gama (γ) Hemoliz: 
Koloni etrafındaki eritrositler parçalanmadığından hemoliz olmaz ve test, negatif olarak değerlendirilir. Bu gruptaki bakteriler, hemolizin enzimine sahip olmadığı için kanlı agarda hemoliz oluşturmaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder