Jelatin Hidroliz Testi
Bu test, mikroorganizmaların, jelatini hidrolize eden jelatinase enzim sentez
yeteneğini ölçmede kullanılır. Bakterilerin identifikasyonunda yararlanılır. Jelatin, protein
karakterinde bir madde olup kollagenin hidrolizasyonundan elde edilir. Büyük moleküllü
olduğundan bakteri, hücre duvarından geçemez. Bu nedenle daha küçük moleküllere katalize
edilir; bunu ekstra sellüler bir enzim olan jelatinase yapar. Jelatinase tarafından proteinlerin
katabolizması iki aşamalıdır.
Uzun süre yüksek ısıda bulanan jelatin kısmen hidrolize olur ve katılaşma özelliğini
kaybeder.
Testin Yapılış Tekniği;
- İncelenecek bakteri kolonisinden iğne öze ile alınıp dik olarak jelatinli besiyerine ekim yapılır.
- Tüpler, 37°C’de 15 gün kadar inkube edilir.
- Bu süre sonunda kontrollerle birlikte buzdolabı sıcaklığında 1-2 saat bırakılır.
- Erimenin olup olmadığına dikkat edilir. Jelatinin hidrolize edildiği durumlarda, buzdolabından çıkarılınca, jelatinli ortamın sıvı halinde ve katılaşmadığı görülür (pozitif jelatin hidrolizasyonu). Negatif durumlarda tüpteki sıvı jelatinli besiyeri katılaşır.
INSTAGRAM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder