Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

16 Ocak 2019 Çarşamba

Jelatin Hidroliz Testi

Jelatin Hidroliz Testi

Bu test, mikroorganizmaların, jelatini hidrolize eden jelatinase enzim sentez yeteneğini ölçmede kullanılır. Bakterilerin identifikasyonunda yararlanılır. Jelatin, protein karakterinde bir madde olup kollagenin hidrolizasyonundan elde edilir. Büyük moleküllü olduğundan bakteri, hücre duvarından geçemez. Bu nedenle daha küçük moleküllere katalize edilir; bunu ekstra sellüler bir enzim olan jelatinase yapar. Jelatinase tarafından proteinlerin katabolizması iki aşamalıdır.

Uzun süre yüksek ısıda bulanan jelatin kısmen hidrolize olur ve katılaşma özelliğini kaybeder.


Testin Yapılış TekniÄŸi; 
  • Ä°ncelenecek bakteri kolonisinden iÄŸne öze ile alınıp dik olarak jelatinli besiyerine ekim yapılır. 
  • Tüpler, 37°C’de 15 gün kadar inkube edilir. 
  • Bu süre sonunda kontrollerle birlikte buzdolabı sıcaklığında 1-2 saat bırakılır. 
  • Erimenin olup olmadığına dikkat edilir. Jelatinin hidrolize edildiÄŸi durumlarda, buzdolabından çıkarılınca, jelatinli ortamın sıvı halinde ve katılaÅŸmadığı görülür (pozitif jelatin hidrolizasyonu). Negatif durumlarda tüpteki sıvı jelatinli besiyeri katılaşır.



INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder