Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

25 Ekim 2018 Perşembe

PSEUDOMONAS (TÜRKÇE)

PSEUDOMONAS

Pseudomonas aeruginosa hareketli, sporsuz, kapsülsüz, gram (-) negatif basildir. Bazen çift çift, bazen de kısa zincirler halinde görünür. Çoğu kez bir ucunda tek, nadiren 2-3 kirpiği vardır ve çok hareketlidir. 

Üreme Özellikleri  
Pseudomonas aeruginosa, aerob olmakla beraber anaerob üreyebilen türlerine de rastlanır. Optimal üreme ısısı 30-37oC‟dir. 42oC'de üreyebilmesi Pseudomonas aeruginosa için önemli bir özelliktir. Optimal pH'sı 7,2'dir. Hafif alkali ortamda bol ürer, kuruluğa fazla dirençli değildir; nemli güneşten uzak yerlerde, toprakta, yüzeysel sularda, yiyeceklerde, hastanelerde zemin ve aletler üzerine yerleşerek  uzun süre canlı kalır. Fırsatçı patojen olarak çeşitli hastalıklara yol açar. 

Adi besiyerinde üreyebilir; buyyonda yüzeyde zar yaparak bol ve homojen bir üreme gösterir; zarın hemen altında mavi-yeşil pigment oluşturur. Peptonlu suda da aynı şekilde ürer. Kanlı agarda hemoliz yapar. Hemoglobini tam olarak hemoliz ettiğinden kanlı agar besiyerindeki kolonilerin etrafında temiz ve berrak zon oluşturur. Pseudomonas aeruginosa kültürlerinde; inci beyazı koloni görüntüsü, tatlımsı aromatik meyve, menekşe, sabun gibi güzel kokusuyla tanınır. Pseudomonas aeruginosa piyosiyanin {mavi-yeşil), piyorubin (kırmızı-kahverengi) ve flöressein (yeşil-sarı ve flöresan) gibi pigmentler üretir. Flöresseini tüm Pseudomas türleri oluşturabilirken piyosiyanini, sadece Pseudomonas aeruginosa oluşturabilir. Bakterinin kesin tanısı, 42°C de üreme yetisi ve pigment üretiminin incelenmesiyle konur. Aerobik olmaları nedeni ile gıdaların yüzeyinde hızlı gelişebilmeleri sonucu okside ürünler ve mukoz madde oluşturur. Süt içinde de iyi ürer, sütün pıhtılaşmasında ve çıkardığı pigmentten dolayı sarı-yeşil renk almasına neden olur, laktoz (), H2S ve indol yapmaz, glikozda asit yapar, gaz yapmaz. 

Antijenik Özellikleri 
Pseudomonas aeruginosa'da, O antijeni bulunur. Ayrıca H ve pilus antijenleri de saklanmıştır.  

Yaptığı Hastalıklar 
 Yara ve yanık enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, göz enfeksiyonları, bronşit ve bronkopnömoni, septisemi.    


Laboratuvar Teşhisi   
İnceleme örnekleri: Kan, idrar, BOS, balgam, cerahat, yara ve yanık sürüntüleri.   
Teşhis Yöntemleri  
➤ Kültür; inceleme örnekleri, buyyon, adi jeloz, kanlı jeloz ve MacConkey gibi besiyerlerine ekilir. Saf kültürü elde edilir. 



INSTAGRAM
FACEBOOK 
TWITTER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder