Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

3 Kasım 2018 Cumartesi

AGLÜTİNASYON TESTLERİ

 AGLÜTİNASYON


 Aglütinasyon, uygun bir sıvı ortamda, partiküler formdaki antijenlerle antikorların  bağlandıktan sonra kompleksler oluşturarak bir arada kümelenmesidir. Bazı mikroorganizma veya hücre tiplerine karşı bağışıklık kazandırılmış serumlarda meydana gelen antikorlar bu mikroorganizma veya hücrelerle tekrar karşılaştığında onları, kümeler halinde birbirlerine yapıştırarak yani aglütine ederek etkisiz kılar. Genellikle enfeksiyonlarda antikorlar birinci haftadan sonra kanda görülmeye başlar. 

Birçok hastalığın teşhisinde, kan gruplarının belirlenmesinde bu aglütinasyon özelliğinden yararlanılır. Aglütinasyon testleri mikroskopta, tüpte ve lamda yapılır. Aglütinan antikorlar, genel olarak IgM ve IgG karakterindedir. 

Aglütinasyon Test Sonuçlarını Değerlendirirken Dikkat Edilecek Hususlar 
➤Normal serumun içinde düşük titrede antikor bulunacağından dilüsyonların yüksek titrelere kadar yapılmasına dikkat edilmelidir. 
➤Özellikle hastalığın akut safhasında ve 7-10 gün sonra alınan çift serumlarla testler çalışılıp titrenin yükselip yükselmediği kontrol edilmelidir. 
➤Daha önce yapılan aşılanmanın kanda belli oranda antikor ihtiva edeceği göz önünde bulundurarak teşhisin buna dikkat edilerek yapılması gerekir. 
➤Antijen benzerliğiyle bazı bakteriler arasında çapraz reaksiyonlar olur. Bu gibi durumlarda yüksek titrede reaksiyon veren antijen hastalık etkeni olarak kabul edilir. 
➤Bazen yeni bir enfeksiyon hastalığı önceden geçirilmiş ve antikorları kandan kaybolmuş önceki hastalığa ait aglutininlerin ortaya çıkmasına neden olur. 
➤Serumun uygun şekilde sulandırılmasına dikkat edilmelidir. 




INSTAGRAM
FACEBOOK 
TWITTER

IMG_8811

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder