Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

24 Kasım 2018 Cumartesi

GİEMSA BOYAMA

GİEMSA BOYAMA NASIL YAPILIR

May Grünwald – Giemsa yada Wright – Giemsa kombinasyonu şeklinde kullanılır. Giemsa boyası doku boyamada kullanılır, mikrobiyolojide daha çok invaziv Eukaryot hücrelerin ( çekirdeği ve organelleri olan parazit vb. hücreler) varlığını göstermek için kullanılır. Özellikle lökositlerin, eritrositlerin, trombosit ve parazitlerin nükleus ve sitoplazma morfolojilerini ayırt etmek için kullanılır. Ana kullanım alanlarından biri sıtma şüphesinde Plasmodium spp aranması amacıyla kan yaymalarının boyanmasıdır. Hematolojide hücrelerin detaylı incelenmesinde kullanılır (periferik yayma vb).



BOYAMA METODUNUN UYGULANMASI: 
➤Preparatı 10 damla “A- May-Grünwald çözeltisi” ile örtün. 3 dakika sonra ayıracı dökmeden bir sonraki adıma geçin. 
➤Preparattaki ayıracın üzerine 10 damla “Tampon çalışma çözeltisi” ekleyin. Üfleyerek veya küçük salınımlarla iki ayıracı karıştırın. 6 dakika sonra lamı silkeleyerek ayıracı uzaklaştırın. 
➤Preparatı “Tampon çalışma çözeltisi” kabına daldırın. 1 dakika sonra lamı çıkarın ve silkeleyerek ayıracı uzaklaştırın. 
➤Preparatı “Giemsa çalışma çözeltisi” kabına daldırın. 20 dakika sonra lamı çıkarın ve silkeleyerek ayıracı uzaklaştırın. 
➤Yaymayı havada kurutun ve mikroskopta daldırma objektifi ile inceleyin. Doku kesitini susuzlaştırın, temizleyin, sentetik reçineyle örtün ve mikroskopta inceleyin. 



  • Yayma havada kurutulur. 
  • May-Grünwald yada Wright dökülerek bir dakika bekletilir. 
  • Distile su ile yıkanır. 
  • Giemsa (10 cc suya 15 damla ve katları hesabıyla) dökülerek yedi dakika beklenir. 
  • Boya dökülerek kuruması için dik pozisyonda bırakılır.


NOT: Boyama süresi olarak başlangıçta prospektüsü dikkate alınız. Daha sonraki çalışmalarınızda çıkan neticelere göre her etabın süresini farklı farklı azaltınız veya arttırınız. Her etapta kendi alışkanlıklarınıza göre en uygun bulduğunuz görsel neticeyi elde ettiğiniz süreyi prospektüse not ederek, buna uygun boyama yapınız. 


INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder