Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

20 Kasım 2018 Salı

Streptococcus (Streptokoklar)

Streptococcus (Streptokoklar)

Streptococcuslar hareketsiz, sporsuz, gram pozitif [ gram (+) ] bakterilerdir. Tek tek kok veya diplokokların yan yana gelmesi ile oluÅŸur. Boyanarak mikroskopta incelendiÄŸinde; tek bir hat boyunda bölündüklerinden ve bölünen koklar birbirinden ayrılmadığından, kısa ya da uzun zincirler halinde tespih tanesi gibi dizilmiÅŸ ÅŸekilde görünür. Streptokok zincirleri, genellikle 2-12 veya daha fazla kokdan oluÅŸur. Bu koklar, yuvarlak, sferik (küresel), bazen de ovaldir. 


Üreme Özellikleri
 Streptococcusların birçok türü fakültatif anaerobken bir kısmı zorunlu aerobdur. Optimal üreme ısıları 37oC, optimal pH'ları 7.2-7.4‟tür. Streptokoklar kuruluÄŸa dayanıklı, ısıya dirençsiz, Enterokoklar ise biraz daha dirençlidir. Kan ve serum ile zenginleÅŸtirilmiÅŸ besiyerlerinde daha iyi izole edilebilir ve ürerler. Bu tip besiyerinde üreyen streptokoklar, 12mm çapında “S” tipi koloni yapar. GeniÅŸ kapsüllü Streptokok kolonileri sümüksel özelliktedir. Fazla miktardaki hyalurinik asit jeli, koloniye parlak su damlası gibi görünüm verir. Kanlı agarda üremeleri sonucu cinslerine göre alfa, beta ve gama tipi hemoliz meydana getirirler.  
A grubu patojen Steptokoklar, organizma üzerinde yirmiden fazla madde salgılar. Isıya dayanıklı olma özelliÄŸi ile ekzotoksinlerden ayrılır. Kendilerine karşı organizmada meydana gelen antikorlarla nötralize olur. Sığır safrasının veya % 10 oranındaki safra tuzlarının etkisine dayanıklı olma özellikleri, pnömokoklardan ayırt edilmelerinde önemlidir. 

Streptococcusların Sınıflandırılması 
Streptococcusların çeÅŸitli özellikleri dikkate alınarak farklı bilim adamları tarafından aÅŸağıdaki sınıflandırmalar yapılmıştır. 
➧Brown, Streptokokları hemolotik özelliklerine göre üç gruba ayırmıştır.  
  • Beta Hemolitik Streptokoklar (Patojen Streptokoklar): Bakteri kolonisi etrafında ÅŸeffaf, renksiz, hemoliz halkası oluÅŸturan, eritrositleri tam olarak parçalayan türdür.  
  • Alfa Hemolitik Streptokoklar (Saprofit Streptokoklar): Bakteri koloni etrafında yeÅŸil bir hemoliz halkası oluÅŸturan, eritrositleri methemoglobin safhasına kadar parçalayan türdür. 
  • Gama Hemolitik Streptokoklar (Saprofit Streptokoklar): Hemoliz oluÅŸturmayan, eritrositleri parçalamayan non-hemolitik Streptokoklardır.



➧Lancefield, Streptokokları hücre duvarında bulunan C maddesi adı verilen karbonhidrat yapısının antijenik özelliÄŸine göre A'dan H'ye ve K'dan V'ye kadar çeÅŸitli serolojik gruplara ayırır. Klinikte en çok soruna neden olan A grubu beta hemolitik Streptokoklardır.  
➧Sherman, Streptokokların birçok özelliÄŸini bir arada  deÄŸerlendirerek dört  gruba ayırmıştır. 
  • Piyojen Streptokoklar: Genellikle patojen streptokoklar bu grupta yer alır. Örnek: Streptococcus pyogenes. 
  • Viridans (Oral) Streptokoklar: Genellikle ağız, boÄŸaz ve burun florasında bulunan streptokoklar bu grupta yer alır. Örnek:  Streptecoccus viridans. 
  • Laktik Streptokoklar: Non patojen, genellikle hemoliz yapmayan streptokoklardır. Sütteki laktozdan laktik asit yaparak sütü pıhtılaÅŸtırırlar. Örnek:  Streptecoccus lactis. 
  • Enterokoklar: Bağırsağın normal florasında bulunan hemoliz yapanı ya da yapmayanı da olan Streptokok türüdür. Örnek: Enterococcus. 


Antijenik Özellikleri  
DoÄŸada oldukça yaygın olan Streptokoklar, insan ve hayvan florasından baÅŸka saprofit olarak süt ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunur. Patojen olanları, insan ve hayvanlarda çeÅŸitli enfeksiyonlara neden olur. Patojen olanlar içinde. en iyi antijenik özellik gösteren beta hemolitik streptokoklardır. Streptokokların hücre duvarında bulunan C maddesi karbonhidrat yapısının gösterdiÄŸi antijenik farklılıklara bakılarak hemolitik streptokoklar A, B, C, D, E, …V'ye kadar çeÅŸitli serolojik gruplara ayrılır. Bunlardan baÅŸka Streptococcus pyogenes‟de bulunan M, T ve R adlı yüzey antijenleri ile de streptokoklar, alt gruplara ayrılır. 

Laboratuvar TeÅŸhisi  
➤Ä°nceleme örnekleri:  BoÄŸaz ve burun sürüntüsü, balgam, idrar, kan, BOS, deri lezyonları, yara örneÄŸi, diÄŸer vücut sıvıları. 
➤TeÅŸhis yöntemleri 
  • Mikrobiyolojik örneÄŸin direkt mikroskobik incelemesi; idrar, BOS gibi sıvı örnekler santrifüj edildikten sonra tüp dibindeki çöküntüden 1 damla, diÄŸer inceleme örneklerinden ise çok az miktar alınarak temiz bir lam üzerine konur ve ince bir ÅŸekilde yayılarak havada kurutulur. Hazırlanan preparat, gram boyası ile boyanarak mikroskopta incelenir. 
  • Kültür; uygun yerden alınan mikrobiyolojik örnek, kanlı agara ekilir. Ãœreyen bakterinin koloni ve hemolitik özelliÄŸi incelenir. Anjin vakalarında, Streptokok anjininin klinik olarak difteri anjinine benzerliÄŸi nedeniyle etkenin, Corynebacterium diphteriae olabileceÄŸi düşünülerek löffler besiyerine de bir ekim yapılması uygun olur.  
  • Biyokimyasal testler; kültür sonrası A grubu Streptokokları diÄŸer  Streptekoklardan ayırt etmek için Bacitracin testi (için tıklayın) yapılır. 
  • Serolojik testler 




INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder