Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

13 Aralık 2018 Perşembe

Gaitada Gizli Kan

GAÄ°TADA GÄ°ZLÄ° KAN ARAÅžTIRMASI

DiÄŸer Adı ve Kısaltmalar: 
Gaitada Gizli Kan, GGT, OBT (Eng.) 
Kullanım Amacı: 
Gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasından kaynaklanan kanama olup olmadığının belirlenmesini sağlar. En çok kansızlık sebebinin araştırılması sırasında veya kalın bağırsak kanseri taraması amacıyla kullanılır.


Genel Bilgiler:
➤Hastanın gözle yaptığı kontrolde belirleyemediÄŸi, ancak kimyasal deÄŸerlendirme ile tespit edilebilen kanamaya “gizli kanama” adı verilir. SaÄŸlıklı bir yetiÅŸkinde günlük olarak dışkı ile kaybedilen kan miktarı 0,5– 1,0 mL kadardır. Dışkıyla günde 2 mL’den fazla kan kaybedilmesi patolojik bir durum olarak kabul edilir. Gastrointestinal sistem kanamalarının çıplak gözle görünüp görünmemesi, kanamanın miktarına ve kaynaklandığı noktaya baÄŸlıdır. Mide kaynaklı bir kanama günlük 200 mL’den, çekum kaynaklı bir kanama günlük 150 mL’den daha yüksek miktarda olduÄŸunda gözle görünür hale geldiÄŸi halde, rektosigmoid bölgeden kaynaklanan kanamaların gözle görünür hale gelmesi için günlük kanama miktarının 5-30 mL arasında olması yeterli olabilir. Anüs çevresinde meydana gelen bir kanama ise günlük 1 mL’den az olsa bile gözle görülebilir. Günlük 100 mL’yi aÅŸan üst gastrointestinal sistem kaynaklı kanamalar, çoÄŸu zaman gaitanın renginin koyulaÅŸmasına yol açar. Kaybedilen miktarın fazla olması durumunda gaita siyah, zifte benzer bir görünüm kazanabilir. Alt gastrointestinal sistem kaynaklı kanamalarda ise dışkının rengi kanamanın anüse yakınlığına ve miktarına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸkenlik göstermekle birlikte, miktarının fazla olması halinde kan çoÄŸu zaman kırmızı rengini muhafaza eder. 


➤Guaiac, ortotoluidin, ortodinisidine ve benzidin gibi indikatörleri kullanan kimyasal metotlarla ve immunokimyasal metotlarla yapılan taramalarda 10 mL’den çok daha düşük miktarlardaki kanamaların tespit edilebilmesi mümkündür. Gaitada gizli kan araÅŸtırması amacıyla geçmiÅŸte çok çeÅŸitli metodular kullanılmış olmakla birlikte günümüzde en yaygın olarak guaiac metodu ve immunokimyasal metot kullanılmaktadır. 


Guaiac Metodu, çeÅŸitli modifikasyonlarla yeterli seviyede sensitif bir test haline getirilmiÅŸ olsa da, hem grubunun peroksidaz benzeri aktivitesini (psödoperoksidaz) belirlemeye dayalı bir test olduÄŸundan spesifitesi düşüktür. Bu yöntem, intakt hemoglobine ve aynı zamanda serbest hale gelmiÅŸ hem grubuna duyarlı olmanın yanı sıra, peroksidaz aktivitesine sahip bütün moleküllerden ve yiyeceklerden de etkilenir. Bu nedenle testin uygulanmasından önceki birkaç gün boyunca kırmızı et, turp, ÅŸalgam, lahana, karnabahar, brokoli, elma, muz ve kantalup gibi peroksidaz özelliÄŸi olabilen ve bu nedenle de test sonucunun yalancı pozitif olmasına sebep olabilecek gıdalardan sakınılması gerekir. Demir tedavisi uygulanmakta olan hastalarda da test sonucu yalancı pozitif bulunur. Buna karşılık bol narenciye tüketimi ve C vitamini alınması test sonucunun yalancı negatif bulunmasına sebep olabilir.

➤Ä°mmunokimyasal metotlar ise hem grubuna deÄŸil, globin zincirinin antijenik özelliÄŸine duyarlıdır. Bu niteliÄŸi nedeniyle alt gastrointestinal sistem kanamalarının belirlenmesi açısından yüksek spesifiteye sahip olmanın yanı sıra aynı zamanda yüksek sensitiviteye de sahiptir. Buna karşılık üst gastrointestinal sistem kanamalarında, gastrointestinal kanal boyunca hareketi sırasında sindirim enzimlerinin ve diÄŸer kimyasal faktörlerin etkisine maruz kalan globin zincirlerinin antijenik özelliklerini kaybetmesi mümkündür. Bu sebeple alt gastrointestinal sistem kaynaklı kanamaların sensitif ve spesifik olarak belirlenmesini saÄŸlayan bu metodun sensitivitesi, üst gastrointestinal sistem kaynaklı kanamalar için aynı derecede yüksek olmayabilir. Ä°mmunokimyasal metotların test öncesinde özel bir diyet uygulaması gerektirmemesi, kolorektal kanserlerin erken teÅŸhisini hedefleyen tarama çalışmaları açısından üstünlük saÄŸlar. 

➤Kolorektal kanserlerin, her iki cinsiyet grubunda da yaÅŸam kaybına sebep olan kanser türleri arasında 3. sırada olması, bu grup kanserlerin erken teÅŸhisine yönelik araÅŸtırmaların önemini artırmaktadır. Sensitivite ve spesifitesi nispeten düşük olsa da kolorektal kanserlerin taraması amacıyla, 50 yaşından sonra yılda en az bir kere uygulanması tavsiye edilmektedir. Ailevi yatkınlığı olanların bu testi daha erken yaÅŸlarda yaptırmaya baÅŸlamaları önerilmektedir. Kolorektal kanserlerin taranması amacıyla yapılan taramalarda, testin üç ayrı zamanda alınan gaita örnekleri kullanılarak tekrarlanmasının testin duyarlılığını artıracağı bildirilmektedir.

Test Sonucunun Yorumu: 
➤Test sonucunun pozitif bulunması gastrointestinal sistemin herhangi bir noktasında kanama olduÄŸunu gösterir. Ancak sonucun yorumlanması sırasında kullanılan metodun da dikkate alınması gerekir. Kimyasal metotlar gastrointestinal sistemin tamamından kaynaklanan kanamalar için hassas olduÄŸu halde, immunokimyasal yöntemlerin sensitivitesi alt gastrointestinal sistem kanamaları için yüksektir. Kullanılan metodun sensitif olması kadar spesifik olması da büyük önem taşır. Çünkü “pozitif” test sonucu karşısında, kanamanın kaynağının belirlenmesi amacıyla, endoskopik ve gerekirse radyolojik yöntemler kullanılarak gastrointestinal sistemin taranması amacıyla, zaman ve harcama gerektiren araÅŸtırmalara yönelinmesi gerekecektir. 


➤Ä°ngiltere’de yaşı 50–69 arasında deÄŸiÅŸen 271,646 saÄŸlıklı kiÅŸinin katıldığı bir kolorektal kanser taramasında, gaitada gizli kan testi sonucunun pozitif bulunma sıklığının %1,9 olduÄŸu, kolonoskopi uygulamasını kabul eden kiÅŸilerin %38 kadarında polip, %13 kadarında ise kolon kanseri tespit edildiÄŸi, testin pozitif prediktif deÄŸerinin kanser için %10,9, adenom için ise %35 olduÄŸu belirlenmiÅŸtir.

Numune: 
Gaita örneÄŸi, temiz, aÄŸzı kapaklı kap içinde getirilmelidir. Test kolon kanseri taraması amacıyla kullanılıyorsa, hastalar testin uygulanmasından önceki 3 gün boyunca, liften zengin bir gıda rejimi uygulamalıdır. Bol sebze, meyve ve salata, kuruyemiÅŸ yenmesi, mevcut olması halinde kanseröz dokulardan kanama olmasını kolaylaÅŸtıracak ve dolayısıyla teÅŸhise yardımcı olacaktır. Kimyasal metotlar kullanılacaksa, test öncesi 3 gün içinde et ve et ürünü yenmemiÅŸ olmalı, turp, ÅŸalgam, lahana, karnabahar, brokoli, elma, muz ve kantalup gibi peroksidaz özelliÄŸi olabilen gıdaları içermeyen bir diyet uygulanmalıdır. Ağızdan C vitamini alınması kimyasal reaksiyonları baskılayıcı bir etki meydana getirebildiÄŸinden, test öncesi üç gün boyunca C vitamini alınmamış olmalıdır. Ä°mmunokimyasal yöntemler kullanılıyorsa, bu kısıtlamalara gerek yoktur. 
  • Kadınlarda menstruasyon döneminde kontaminasyon olasılığına izin vermemek için mümkünse testin uygulanmasını geciktirmekte yarar vardır. Aynı ÅŸekilde, ishali olan hastaların da test için örnek almayı ishalin ortadan kalkmasından ve bağırsak hareketlerinin normale dönmesinden sonraki döneme ertelemeleri önerilir. 
  • EÄŸer test, gaitadaki renk deÄŸiÅŸikliÄŸinin kanama ile iliÅŸkili olup olmadığını deÄŸerlendirmek için yapılıyorsa, yukarıdaki kısıtlamalara uyulması gerekli deÄŸildir.

Çalışma Yöntemi: Guaiac reaksiyonu, immunokimyasal metot. 
Referans DeÄŸer: Negatif


INSTAGRAM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder