Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

19 Ocak 2019 Cumartesi

Kan Lipitleri (Kan Yağları) Kolesterol Trigliserid

Kan Lipitleri (Kan Yağları) 
Kolesterol Trigliserid

Suda çözünmeyip, eter, kloroform ve benzen gibi polar olmayan çözücülerde çözünen maddelerdir. Lipidler tüm canlılarda bulunur, çünkü hayatın devamlılığı için gereklidir. Lipidler katı yağları, mumları ve onlarla ilişkili bileşikleri kapsarlar. Vücutta genellikle ya membran lipidleri ve yağ hücrelerinde trigliserit olarak bulunurlar, ya da lipoprotein partikülleri olarak proteinler ile birlikte plazmada taşınırlar. 

Diyetle alınan yağın %98‟i trigliserid, geriye kalanı ise fosfolipid, kolesterol, kolesterol esteri, serbest yağ asidleri, yağda eriyen vitaminler, steroidler ve terpenlerdir.


Kolesterol
Hayvansal kökenli bir steroiddir. Bu nedenle lipidler gibi eter ve kloroformda erir. Kolesterol endojen ve eksojen kaynaklı olabilir, çekirdekli hücrelerce sentezlenebilir. Sentezde en aktif olan organlar karaciğer, adrenal korteks, yumurtalıklar, testisler ve bağırsak epitelyum hücreleridir. 

Kolesterol, insan diyetinde düşük miktardadır ( 1 g/ gün). Bazı lipoproteinlere katılarak plazmada perifer dokulara taşınır ve oralarda hücre membranlarının en büyük bileşeni olabilir. Diyetteki kolesterol %0.05 oranında bulunduğunda karaciğer, ince bağırsak ve adrenal bezler kolesterolün % 80‟ini sentez ederler, buna karşılık diyet % 2 kolesterol içerdiğinde endojen kolesterol üretimi, %10- 30‟a düşer. Bu durumda karaciğer sentezi inhibe edilir. Bağırsakta kolesterol sentezi kolesterolden ziyade safra asitleri tarafından inhibe edilir. Kolesterolün yaklaşık yarısı safra tuzlarına çevrildikten sonra feçes ile atılır. 


➤Kolesterolün Serumda Arttığı Durumlar 
o Esansiyel hiperkolesterolemi 
o Şeker hastalığı 
o Hipotiroidizm 
o Tıkanma sarılığı 
o Gebelik

➤Kolesterolün Serumda Azaldığı Durumlar 
o Hepatik dejenerasyon 
o Hipertiroidizm 
o Yetersiz beslenme


Trigliseridler (TG) 
Gliserolün üç tane hidroksil grubu ile yağ asitlerinin oluşturdukları esterlerdir. Bu yapıdan dolayı yağlara; trigliseritler ya da triaçil gliserol denir. 

Trigliseridler, yağ asitlerinin başlıca depo şeklidir. Eğer gliserolün her üç –OH grubuna aynı yağ asidi bağlanmış ise basit trigiserid; yağ asitlerinden biri farklı ise bileşik (karma) trigliserid adı verilir. 

Trigliseridler yağ dokusunda büyük lipid damlacıkları halinde saklanırlar. Trigliseridler yağ hücresi içinde veya lipoprotein partikülü üzerinde hidroliz edildiği zaman, enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere serbest yağ asidleri açığa çıkar. Trigliseridler, önemli biyolojik fonksiyonlara sahiptirler.

Plazma trigliseridleri yaş, cinsiyet ve bilhassa diyet ile ilgili olarak değişiklik gösterir. Karaciğer, yağ asitleri ve gliserolden endojen trigliserid sentezinde önemlidir. Sentezlenen trigliseridler VLDL ile plazmada yağ depolarına doğru taşınır.

Yağ Asitleri 
Daha çok düz zincirli monokarboksilik asitlerdir. Bunlar başlıca diyet trigliseridlerinden kaynaklanır. Yağ asitleri glikoza alternatif ya da onun yerine geçebilecek bir enerji kaynağı olarak rol oynar.


Fosfolipidler 
Trigliseridlere benzer yapıdadırlar ancak, onlardan daha çok komplekstir. Üç yağ asidinden bir polar baş grup tarafından doldurulur. Polar ve apolar gruplara sahip olması fosfolipidlere deterjan özelliği kazandırır. Fospolipidler başlıca karaciğerde ve ince bağırsakta sentezlenir. Bunlar hücrelerin en önemli üyelerinden biridir. Hücre membranında her zaman bulunur.




INSTAGRAM
FACEBOOK 
TWITTER



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder