Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

11 Åžubat 2019 Pazartesi

Trichomonas Vaginalis (Trikomoniyaz)

Trichomonas Vaginalis
(Trikomoniyaz)

Trichomonas vaginalis, insanın ürogenital sistemine yerleÅŸen kamçılı bir protozoon olup, parazitliÄŸine trikomoniyaz denir. 

Trikomoniyaz toplumlarda yaygın bir cinsel yolla bulaÅŸan (CYB) hastalıktır. Parazitin kaynağı enfeksiyonlu kadın ve erkeklerdir. Kadınlarda vajen, erkeklerde ise üretra etkenin en sıklıkla yerleÅŸtiÄŸi bölgelerdir. T. vaginalis ile enfekte kiÅŸiler devamlı olarak ürogenital salgıları ile bu kamçılı protozoonu etrafa yayarlar. Türkiye’de, hastalığın yaygınlık düzeyi tam olarak bilinmemektedir; deÄŸiÅŸik gruplarda yapılmış çalışmalarda farklı oranlarda pozitiflik görülmüştür. Trikomoniyaz CYB hastalıkların epidemiyolojik özelliklerini gösterir. Tedavi edilmeyen olgularda HIV enfeksiyonuna yakalanma riskini artırabilir.

Trikomoniyaz diÄŸer CYB hastalıklar için bir “indikatör hastalık” gibi kabul edilmekte ve trikomoniyaz tanısı konan vakaların diÄŸer CYB hastalıklar yönünden de araÅŸtırılması önerilmektedir ayrıca gebelerde erken doÄŸumlara ve düşük ağırlıklı doÄŸumlara neden olabilir. EÅŸlerin birlikte tedavi edilmesi gereklidir. 

Enfekte erkeklerde çoÄŸu zaman semptom yoktur. Bazı olgularda idrar yaptıktan sonra aÄŸrı ve yanma, penis içi irritasyon ve beyaz bulanık akıntı olabilir. Bazı (özellikle tedavisiz) olgularda da prostatit ve epididimite kadar ilerleyip, üretral daralma ve infertilite gibi sonuçlar doÄŸurabilir. Bazı kadınlarda enfeksiyona ait herhangi bir semptom olmayabilir. Semptomlu olgularda; vajinal akıntı köpüklü, sulu, mukuslu, sulu süt renginde, beyazımsı, sarımsı, ender olarak yeÅŸilimsi, pis kokuludur. Spekulum uygulaması aÄŸrılıdır. Vajina ve vulvada ÅŸiddetli kaşıntı görülür. Semptomlar genelde bulaÅŸma olduktan sonraki 5-28 gün içinde ortaya çıkar. 


INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder