Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

16 Ekim 2018 Salı

KLEBSİELLA

KLEBSİELLA

Klebsiella; toprakta, suda, insan ve hayvanların bağırsağında, üst solunum yollarında bulunur. Bu grupta; Klebsiella pneumoniae, Klebsiella rhinosclecomatis, Klebsiella ozanae gibi bakteriler vardır.


Morfolojisi 
 Klebsiella pneumoniae hareketsiz, sporsuz, geniş kapsüllü, gram negatif  (-) basildir. Genellikle uç uca, ikişer ikişer kısa zincirler halinde ve tek tek bulunur. Bakteriyolojik boyalarla iyi boyanır.


Üreme Özellikleri 
Klebsiella pneumoniae, aerob ve fakültatif anaerobdur. Optimal üreme ısısı 37oC, optimal pH‟sı 7.4‟tür. Kuruluğa dirençli olup özellikle organik maddeler içinde kurutulurlarsa aylarca canlı kalır. Isıya dayanıksız olup nemli ısıda 55 oC‟de yarım saate ölür. Sıvı besiyerinde homojen bir bulanıklık, yüzeyde zar ve dipte mukoid bir çöküntü oluşturarak ürer. Katı besiyerinde mukuslu ve kapsüllü olduğu için öze ile alındığında sünen M tipi koloniler oluşturur; kanlı jelözde hemoliz oluşturmaz. İndol, H2S, Voges-Proskauer, metil kırmızısı testleri negatif, üre ve KCN testleri pozitif olan bakterilerdir.

KLEBSİELLA ON MACCONKEY AGAR

Yaptığı Hastalıklar 
 Klebsiella pneumoniae; bulunduğu yerlerde uygun koşulların oluşması veya yer değiştirerek diğer organ ve sistemlere yerlemeleri halinde, başta pnömoni olmak üzere, anjin, sinüzit, otitis media, üst solunum yolu enfeksiyonu, gastroenterit, septesemi, menenjit, kolesistit ve üriner sistem hastalıklarına neden olur.
KLEBSİELLA ON BLOOD AGAR

 Laboratuvar Teşhisi  
➨ İnceleme örnekleri: İdrar, balgam, kan, dışkı, boğaz sürüntüsü, cerahat. 
➨Teşhis yöntemleri 
➧ Mikrobiyolojik örneğin direkt mikroskobik incelemesi; santrifüj edilen idrardan hazırlanan preparatın incelenmesinde; bol lökosit ve ikişerli hareketsiz bakterilerin görülmesiyle ve hazırlanan preparatın gram boyasıyla boyanarak incelenmesiyle de teşhis edilir.
Kültür; EMB AGAR, Endo, Mac-Conkey Agar besiyerine ekim yapılır.
Biyokimyasal Testler; tipik mukoid kolonilerden çeşitli biyokimyasal testlerle teşhis edilir.


INSTAGRAM
https://www.instagram.com/microbiologylab_turkey/
FACEBOOK
https://www.facebook.com/mikrobiyolojilab/
TWITTER
https://twitter.com/MicrobioLabTurk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder