KOAGÜLAZ TESTİ
Koagülaz, özellikle patojen Staphylococcuslar tarafından üretilen ve fibrinojeni fibrine
dönüştürerek plazmayı pıhtılaştıran bir enzimdir. Koagülaz testi, Staphylococcus aureus’un
diğer Staphylococcuslardan ayırt edilmesinde kullanılan en önemli, enzimatik bir testtir.
Staphylococcuslarda; serbest koagülaz ve bağlı koagülaz olarak iki enzim türü vardır. Serbest
koagülazın varlığı tüpte koagülaz testiyle, bağlı koagülazın varlığı ise lamda koagülaz
testiyle tespit edilir. Tüpte koagülaz testi, lamda koagülaz testine göre daha güvenilir sonuç
verdiğinden tercih edilir.
Testlerde reaktif olarak taze hazırlanmış ya da ticari olarak dondurularak kurutulmuş
tavşan plazması kullanılır. Tavşan plazması, bazı patojenik bakteri türleri tarafından
sentezlenen ve koagülaz enzimi tarafından fibrine dönüştürülen fibrinojeni içerir.
➤ Tüpte Koagülaz Testi
Bu yöntemde amaç, bakterilerin bulundukları ortama saldıkları “bağlı olmayan-serbest
koagülaz” enzimini tespit etmektir.
Testin yapılış tekniği;
↣ Staphylococcus şüphesi olan kolonilerden 0,5 ml alınıp tüpteki tavşan
plazmasına eklenir.
↣ Etüvde, 37oC’de 1- 4 saat süreyle bekletilir.
↣ Plazmanın pıhtılaşıp akışkanlığını kaybetmesi yani, belirgin pıhtı
oluşması pozitif, akışkanlığını sürdürmesi ise negatif olarak
değerlendirilir. Pıhtı oluşmaması halinde süspansiyon oda ısısında 24
saate kadar bekletilir. Çünkü nadiren de olsa bazı izolatlar, geç dönemde
plazmanın pıhtılaşmasına yol açabilir.
➤ Lamda Koagülaz Testi
Bu yöntemde amaç, bakterinin yüzeyinde bulunan bağlı koagülazı tespit etmektir.
Testin yapılış tekniği;
⇨ Lam üzerine bir damla distile su konur.
⇨ Üzerine özeyle şüpheli bakteri kolonisinden alınıp karıştırılır.
⇨ Daha sonra bir öze dolusu tavşan plazması ilave edilerek karıştırılır.
⇨ 1-2 dakika içinde kümeleşme-pıhtılaşma olup olmadığına bakılır.
⇨ Pıhtılaşma oluşması pozitif, oluşmaması ise negatif olarak değerlendirilir.
INSTAGRAM
FACEBOOK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder