Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

12 Aralık 2018 Çarşamba

CRP Testi

CRP Testi


Pnömokoklarda, kapsül antijen maddesinden baÅŸka somatik antijenler de vardır. Somatik bölümde iki antijen maddesi bulunur. Bunlardan birisi, protein yapısında bir madde olup M protein diye isimlendirilir. Somatik bölümdeki ikinci madde ise karbonhidrat yapısında olup C diye adlandırılır. Bu madde, bütün pnömokok tiplerinde ortaktır. Organizmada bu C maddesine karşı onunla birleÅŸtiÄŸinde presipitasyona yol açan C reaktive protein (CRP) adında bir karşı madde oluÅŸur. 



Pnömokoklar, tipe özel olmayan somatik C polisakkaritleri ile presipitasyon verdiğinden bu proteine, C reaktive protein (CRP) denir. Normal (sağlıklı) insanların kanında düşük yoğunlukta bulunan bir globulindir. Saflaştırılmış C reaktive protein, tavşanlara şırınga edildiğinde bir bağışık serum elde edilir. CRPA denen bu bağışık serumla insan serumundaki CRP, presipitasyon deneyi ile ortaya çıkarılır.


Serumda anlamlı miktarda CRP‟nin bulunması akut yangılı hastalıklar, miyokard enfarktüsü, malign tümörlerde ve doku incinmesinin oluÅŸtuÄŸu diÄŸer olgularda ortaya çıkan nonspesifik bir bulgudur. BilindiÄŸi gibi aynı patolojik olaylara baÄŸlı olarak eritrositlerin çökme hızı da çoÄŸalır ya da azalır. Ancak CRP, bu olaylarda daha erken ortaya çıkar ve iyileÅŸmelerde daha erken normale döner. 


Özellikle romatizmal ateÅŸ ve romatoid artritin akut fazında CRP‟nin araÅŸtırılmasının önemli tanı deÄŸeri vardır. BaÅŸta enfeksiyöz hepatit olmak üzere; birçok virüs infeksiyonlarında, pnomokok pnömonisinde, aktif tüberkülozda, karaciÄŸer sirozunun akut devresinde, anjin, kızıl, suçiçeÄŸi ve kabakulakta ekseriya CRP bulunur. 


INSTAGRAM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder