CRP Testi
Pnömokoklarda, kapsül antijen maddesinden başka somatik antijenler de vardır. Somatik bölümde iki antijen maddesi bulunur. Bunlardan birisi, protein yapısında bir madde olup M protein diye isimlendirilir. Somatik bölümdeki ikinci madde ise karbonhidrat yapısında olup C diye adlandırılır. Bu madde, bütün pnömokok tiplerinde ortaktır. Organizmada bu C maddesine karşı onunla birleştiğinde presipitasyona yol açan C reaktive protein (CRP) adında bir karşı madde oluşur.
Pnömokoklar, tipe özel olmayan somatik C polisakkaritleri ile presipitasyon verdiğinden bu proteine, C reaktive protein (CRP) denir. Normal (sağlıklı) insanların kanında düşük yoğunlukta bulunan bir globulindir. Saflaştırılmış C reaktive protein, tavşanlara şırınga edildiğinde bir bağışık serum elde edilir. CRPA denen bu bağışık serumla insan serumundaki CRP, presipitasyon deneyi ile ortaya çıkarılır.
Serumda anlamlı miktarda CRP‟nin bulunması akut yangılı hastalıklar, miyokard enfarktüsü, malign tümörlerde ve doku incinmesinin oluştuğu diğer olgularda ortaya çıkan nonspesifik bir bulgudur. Bilindiği gibi aynı patolojik olaylara bağlı olarak eritrositlerin çökme hızı da çoğalır ya da azalır. Ancak CRP, bu olaylarda daha erken ortaya çıkar ve iyileşmelerde daha erken normale döner.
Özellikle romatizmal ateş ve romatoid artritin akut fazında CRP‟nin araştırılmasının önemli tanı değeri vardır. Başta enfeksiyöz hepatit olmak üzere; birçok virüs infeksiyonlarında, pnomokok pnömonisinde, aktif tüberkülozda, karaciğer sirozunun akut devresinde, anjin, kızıl, suçiçeği ve kabakulakta ekseriya CRP bulunur.
INSTAGRAM
FACEBOOK
TWITTER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder