Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

26 Ocak 2019 Cumartesi

Riketsiyalar (Riketsiya) (Rickettsia)

Riketsiyalar (Riketsiya)

Riketsiyalar küçük, Gram-negatif, kok veya çubuk şeklinde olup genişlikleri 0,3-0,7 mikrometre, uzunlukları da 1-2 mikrometredir. Bir istisna dışında zorunlu hücre içi paraziti olup konukçu hücre yokluğunda kültür edilememiştir. Bu nedenle bazı kaynaklarda virüs ve bakteri arası geçiş formu olarak bildirilmiştir.

Riketsiyaların Genel Özellikleri 
Riketsiyalar, insanlarda hastalıklara sebep olur.Tüm dünyada yaygın bulunmalarına karşılık farklı coÄŸrafi bölgelerde deÄŸiÅŸik cinsleri bulunur. Ä°nsanlara sindirim sistemlerinde parazit olarak yaÅŸadıkları bit, pire, kene ve akar gibi eklembacaklılar tarafından bulaÅŸtırılır. 

Riketsiyaların sebep olduÄŸu hastalıklara riketsiyoz adı verilir. Dünyanın deÄŸiÅŸik coÄŸrafi bölgelerinde farklı riketsiyozlar görülür. Ãœlkemizin de yer aldığı Akdeniz Bölgesi’nde, Avrupa ve Afrika’da en sık Marsilya ateÅŸi hastalığı görülür. Riketsiyozlar, ateÅŸle seyreden klinik tablolara yol açar. En iyi bilinen türü Rickettsia ricketsii’dir. 



Riketsiyaların Virüs ve Bakterilerden Farkı 
Riketsiyaların yer aldığı gruptaki mikroorganizmalar, küçük olmaları ve gram boyama ile iyi boyanmamaları, ökaryotik hücrelerin sitoplazmalarında yaÅŸamlarını sürdürebilmeleri nedeniyle önceleri virüs sanılmışlardır ancak yapısal olarak gram negatif çubuklara benzerlikleri, DNA, RNA, enzim, ribozom içermeleri ve antibiyotiklerle inhibe edilmeleri nedeniyle bakteriler sınıfında yer almıştır. Bu özellikleri ile virüslerden ayrılmaktadır. 

Riketsiyalar bakteriler gibi normal besiyerlerinde üretilemez. Zorunlu hücre içi paraziti oldukları için embriyolu yumurta sarısında, hücre kültürlerinde veya deney hayvanlarında üretilebilir. Bu özellikleri ile bakterilerden ayrılmaktadır.



INSTAGRAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder