Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

15 Ekim 2018 Pazartesi

PROTEUS SPP. (TÜRKÇE)

PROTEUS 

Genel olarak insan bağırsak florasında, insan dışkısında, lağım sularında, kokmuş proteinli yiyeceklerde ve kirli sularda yaygın olarak bulunan bakterilerdir; Proteus mirabilis, Proteus vulgaris başlıca patojen türleridir. 


Morfolojisi  
Proteus peritriş kirpikli, çok hareketli, sporsuz, kapsülsüz, bazıları uzun, bazıları koko basil denecek kadar kısa, gram (-) basildir. Hemen hemen bütün türlerinde fimbria bulunur, kirpikler çok uzun ve kıvrımlıdır; bazı kirpiksiz, hareketsiz Proteuslara da rastlanır. 


Üreme Özellikleri 
Proteus, aerop bakteridir. Isı ve dezenfektanlara karşı dirençsiz olup organik maddelerin bulunduğu nemli ortamlarda, gün ışığından uzak yerlerde uzun süre dayanır. Adi besiyerlerinde kolay ürer. Özellikle Proteus mirabilis ve Proteus vulgaris kanlı agarda, plağın ortasından dış kenarına doğru deniz dalgası gibi dairesel yayılma alanları oluşturarak ürer; EMB besiyerinde dalgalı yayılma göstererek üremez; şeffaf renksiz ortası siyah koloniler oluşturur. Üreyi amonyak oluşturarak parçalar. Kültürleri lağım veya kokmuş balık gibi kokar. pH asit olan ortamlarda iyi üreyemez. Voges-Proskauer ve laktoz (-), üre ve metil kırmızısı (+) bir bakteridir.  (Üre Testi) (IMVIC)
             

Antijenik Özellikleri 
Proteuslarda O ve H antijenleri bulunur. Bazı türlerinin Riketsialarla ortak antijeni vardır. Riketsialar güç üretildiği ve çok bulaĢıcı olduğu için Riketsia enfeksiyonlarında, Proteus antijenleri ile hasta serumunda antikorlar aranır. Örneğin, Weil-Felix testi. 

Yaptığı Hastalıklar  
Proteuslar, tek başına ya da başka bakterilerle ortak enfeksiyon etkeni olabilir. Özellikle hastanelerde tedavi gören, ameliyat edilen hastalarda idrar yolu enfeksiyonu oluşturur.  Yeni doğan çocuklarda göbek kordonu enfeksiyonu menejit ve sepsis yapar. Ağır ve parçalanmış yaralarda bulunmaları, hem enfeksiyonu ağırlaştırır hem de tetanoz ve gazlı gangren etkenlerinin üremesini kolaylaştırarak enfeksiyonlarının gelişmesine yol açar.    

Laboratuvar Teşhisi  

➧ İnceleme Örnekleri: İdrar, BOS, kan ve diğer hasta örnekleri.  
➧ Teşhis Yöntemleri 
Kültür; gram negatif (-), çok hareketli, yaygın ve fena kokulu üreme gösteren bakteriler üretilir.  
Biyokimyasal testler; IMVIC testleri yapılır. Laktoza etki etmemeleri, glikozdan gaz oluşturmaları ve diğer biyokimyasal özellikleriyle teşhis edilir. 




INSTAGRAM
FACEBOOK 
TWITTER


1 yorum:

  1. Proteus Spp. (Türkçe) - Microbiology Laboratory Turkey >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Proteus Spp. (Türkçe) - Microbiology Laboratory Turkey >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Proteus Spp. (Türkçe) - Microbiology Laboratory Turkey >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK vx

    YanıtlaSil