Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

15 Ekim 2018 Pazartesi

MACCONKEY AGAR (TÜRKÇE)

MacConkey Agar

MacConkey Agar, laktozu fermente etmeyen bakteriler ve koliformların biribirinden ayrımı için önerilen, gram pozitif bakterilerin inhibisyonunu sağlayan seçici besiyeridir.

MacConkey (MAC) agar, klinik materyallerin bir çoğundan elde edilen aerop veya fakültatif aerop  gram negatif basillerin kültürü için selektif ve ayırıcı bir besiyeridir ; MAC agar: protein, safra  tuzları, NaCL, Iaktoz, agar ve iki boya ihtiva eder. MAC agarın selektif etkisi kristal viyole ve safra  tuzlarına bağlıdır. Bunlar birçok gram pozitif bakteri türlerini inhibe eder. Gram negatifler ise  genellikle bu besiyerinde iyi ürer ve laktoz fermentasyonlarına göre tiplendirilirler. Laktoz  fermentasyonu yapanlar kırmızı-pembe koloniler yapar ve asid nedeniyle çöken safraya bağlı bir  zonla çevrilidir. Kırmızı, renk laktozdan asid oluşumu, nötral kırmızısının absorbsiyonu vs nihayet  ortamın pH' ı 6.8 in altına düştüğünde meydana gelen renk değişimi sonuçlarında husule gelir.  
Laktoz fermentasyonu yapmayan Salmonella ve Shigella gibi türler renksiz ve saydam koloniler  yapar. Tipik olarak ortamın rengi değişmez. Yersinia enterocolitica oda ısısında inkübe edilirse  küçük, laktoz fermentasyonu yapmayan koloniler oluşturur. E. coli MacConkey agarda laktozu  parçalayıp 44°C'de gaz teşkil eder. Böylece dışkıda E. coli suşlarının diğer koliforrn bakterilerden  ayrımı sağlanır. Kristal viyole koymadan hazırlanan MacConkey besiyerinde Mycobacteria'da ürer.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder