MacConkey Agar
MacConkey (MAC) agar, klinik materyallerin bir çoğundan elde edilen aerop veya fakültatif aerop gram negatif basillerin kültürü için selektif ve ayırıcı bir besiyeridir ; MAC agar: protein, safra tuzları, NaCL, Iaktoz, agar ve iki boya ihtiva eder. MAC agarın selektif etkisi kristal viyole ve safra tuzlarına bağlıdır. Bunlar birçok gram pozitif bakteri türlerini inhibe eder. Gram negatifler ise genellikle bu besiyerinde iyi ürer ve laktoz fermentasyonlarına göre tiplendirilirler. Laktoz fermentasyonu yapanlar kırmızı-pembe koloniler yapar ve asid nedeniyle çöken safraya bağlı bir zonla çevrilidir. Kırmızı, renk laktozdan asid oluşumu, nötral kırmızısının absorbsiyonu vs nihayet ortamın pH' ı 6.8 in altına düştüğünde meydana gelen renk değişimi sonuçlarında husule gelir.
Laktoz fermentasyonu yapmayan Salmonella ve Shigella gibi türler renksiz ve saydam koloniler yapar. Tipik olarak ortamın rengi değişmez. Yersinia enterocolitica oda ısısında inkübe edilirse küçük, laktoz fermentasyonu yapmayan koloniler oluşturur. E. coli MacConkey agarda laktozu parçalayıp 44°C'de gaz teşkil eder. Böylece dışkıda E. coli suşlarının diğer koliforrn bakterilerden ayrımı sağlanır. Kristal viyole koymadan hazırlanan MacConkey besiyerinde Mycobacteria'da ürer.
INSTAGRAM
FACEBOOK
TWITTER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder