Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

5 Aralık 2018 Çarşamba

ARB Boyama

ARB Boyama

Bazı bakteri türleri hücre duvarlarındaki farklı özelliklerinden dolayı asitlere karşı daha dirençlidirler. Aside dirençli bakterilerin hücre yapısında diÄŸer bakterilere göre daha fazla lipit bulunur. Ayrıca hücrenin etrafında balmumumsu bir tabaka vardır. Tüberküloz, lepra basili, nokardialar ve diÄŸer mikobakteriler bu gruba girer. 


Aside dirençli bakteriler diğer boyama yöntemleri ile kolay boyanamazlar. Boyanmaları için fenollü ve yoğun boya eriyiklerinin uzun süre ya da sıcaklık etkisi ile uygulanması gerekir. ARB boyama tüberküloz (verem) hastalığının tanısında en hızlı, ucuz ve pratik bir yöntemdir.
Preparat hazırlama aşaması, personel ve çevreyi korumak için güvenlik kabini içinde yapılmalıdır. Hazırlanan preparat korunaklı bir yerde kurutulmalı, tespit işleminden sonra da basilin canlı kalabileceği unutulmamalıdır.


ARB boyamada yaygın olarak kullanılan üç farklı yöntem vardır: Ä°kisi karbol fuksin esaslı olan “Ziehl-Neelsen” ve “Kinyoun” boyama, üçüncüsü ise “florokrom” boyamadır. Florokrom boyama daha duyarlı ve daha az zaman alıcı bir yöntem olmakla birlikte, daha pahalı laboratuvar donanımı (floresan mikroskop ve boyalar) ve tecrübeli personel gerektirmesi nedeniyle sınırlı olanaklara sahip laboratuvarlar için pek uygun deÄŸildir. Ayrıca Florokrom boyama yöntemi ile pozitifliÄŸi saptanan örneklerde de EZN boyama yöntemi ile teyit edilmesi önerilmektedir. 

Ehrlich Ziehl-Neelsen (EZN) ve Kinyoun yöntemlerinde birinci boya olarak karbol fuksin, zıt boya olarak metilen mavisi kullanılır. Bu nedenle aside dirençli hücreler mavi zeminde pembe-kırmızı renkte görünürler.
EZN boyama metodu, ARB boyama yöntemlerinden en sık kullanılanıdır. EZN boyama yönteminde aÅŸağıdaki iÅŸlemler sırasıyla uygulanır: 

  • Bakteri kültürü ile preparat hazırlanır (yayma, kurutma ve tespit). 
  • Preparatlar boya sehpası üzerine dizilir. Preparatlar arasında belirli bir aralık bırakılmalıdır. Preparatların birbiriyle temas etmesi çapraz kontaminasyona yol açabilir. 
  • Preparatın üzerine bütün lamı kaplayacak ÅŸekilde karbol fuksin boya solüsyonu damlatılır. 
  • Preparat alttan 5 dakika boyunca ısıtılır (Isıtma iÅŸlemi, bunzen beki veya pamuklu tel ile yapılabilir. Bunun için yaklaşık 30 cm uzunluÄŸundaki bir telin ucuna pamuk sarılır ve bastırılarak sıkılaÅŸtırılır. Pamuk alkole batırıldıktan sonra yakılır, lamların altlarında gezdirilerek ısıtma iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir. Isıtma öyle olmalıdır ki boyadan buhar çıkmalı ama kesinlikle kaynamamalıdır. Lamın üstünde buharlaÅŸmadan dolayı boyasız yer görülürse hemen boya ilave edilmelidir.) 
  • Preparatların soÄŸuması beklenir. SoÄŸuyunca üzerindeki boya akıtılır. Preparatlar sudan geçirilerek geride kalan boya artıkları uzaklaÅŸtırılır. 
  • Preparat asit-alkol karışımı ile dekolorize edilir (Preparatların üzeri asit-alkol ile kaplanır, bir süre bekletildikten sonra asit-alkol akıtılır, preparat sudan geçirilir. Bu iÅŸlem boya akmayıncaya kadar ‘en fazla 3 dakika’ sürdürülür. Preparatlar üzerinde kalan fazla su akıtılarak maksimum düzeyde uzaklaÅŸtırılır.) 
  • Tekrar boyama sehpasına koyulan lamların üzeri metilen mavisi ile kaplanır. 1 dakika beklenir. 
  • Boya dökülür ve distile su ile yıkanır. 
  • Havada (Kurutma sehpasına dizilerek) kurutulur ve mikroskopta incelenir. Aside dirençli bakteriler pembe-kırmızı renkte, diÄŸer mikroorganizmalar ise mavi renkte görülürler. Preparatlar tamamen kurumadan incelemeye alınmamalıdır. Boyanmış preparatlar, aside dirençli basillerin renginin solmaması için güneÅŸ ışığından korunmalıdır. 


INSTAGRAM


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder