Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

19 Şubat 2019 Salı

Aglütinasyon Testi

Aglütinasyon Testi

Kültürlerde, bir bakterinin Salmonella veya Shigella türlerinden biri olarak karar verilmesi için mutlaka lam aglütinasyonu yapılması gerekir. Ayrıca, Escherichia coli’nin serotipleri de (Serotip, özellikle bakteri ve virüslerde, antijen karakterleri ile belirlenen türün alt tür kümesidir.) ancak, lam aglütinasyonu yapılarak tespit edilir. Lam aglütinasyonu aynı zamanda bir serolojik doğrulama testidir. 

Testin Yapılış Tekniği; 
  • Öncelikle bakteri süspansiyonu hazırlanır; bir tüpe konulan birkaç damla tuzlu suya, katı besiyerinde oluşmuş kolonilerden özeyle birkaç tane alınıp ezilerek süt görünümünde karışım oluşturulur. 
  • Kullanılacak antiserumlar, 1/5 ya da 1/10 oranında sulandırılarak kullanılır. (Antiserum; enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalara ya da zehirli maddelere karşı etkili özgül antikorları içeren kan serumudur.)
  • Temiz bir lam alınır. Pastör pipetiyle lamın bir ucuna bir damla serum fizyolojik, diğer ucuna bir damla antiserum damlatılır. 
  • Her iki damla üzerine, ince bir pastör pipetiyle bakteri süspansiyonundan birer damla damlatılır. 
  • Lam elle tutulup eğdirilerek bir dakika beklenir.
  • Sonuç, siyah zemin üzerine tutularak değerlendirilir. Kümeleşerek parçacıkların oluşması, aglütinasyonun olumlu sonuçlandığını gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder