Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

27 Ekim 2018 Cumartesi

Yersinia (Yersinia enterocolitica,Yersinia pestis)

YERSİNİA 
 (Yersinia enterocolitica,Yersinia pestis)


Enterobacteriaceae familyasının bir üyesi olan yersinia cinsinin insanlar için patojen olan 3 türü vardır. Bunlar; Yersinia pestis, Yersinia pseudotuberculosis ve Yersinia enterocolitica'dır. 
Yersinia
Yersinia enterocolitica 
 Yersinia enterocolitica koko basil görünümünde, sporsuz, kapsülsüz, 25oC'lik kültürlerinde hareketli iken 37oC'lik kültürlerde hareketsiz hale gelen, bu özelliği ile Yersinia pestis'ten ayrılan gram negatif (-) basildir. Kutupsal boyanma özelliği gösterir (uç kısımları koyu, ortaları daha açık boyanır). 

Üreme Özellikleri 
Yersinia enterocolitica, aerob veya fakültatif anaerobdur. Optimal üreme ısı 25oC'dir. +4 oC 'de bile yavaş olarak üreyebilir. Kuruluk ve ısıya karşı dayanıksızdır. Safra tuzlu besiyerleri ve adi besiyerlerinde kolay ürer. Katı besiyerinde düzgün, hafif konveks 1-2mm çapında S tipi koloni yapar. Laktoz (-) olduğundan ENDO ve EMB agarda renksiz veya pembemsi, MacConkey'de renksiz veya sarımsı, deoksilat sitrat agarda saydam koloni oluşturur.  

Yersinia enterocolitica growing on C.I.N. Agar

Antijenik Özellikleri 
 Yersinia enterocolitica'da, O, H ve K antijenleri bulunur. 
Yaptığı Hastalıklar       
Gastroenterit, enterocolit, lenfadenit, faranjit, septisemi, artrit, purpura ve eritama gibi deri döküntülerine neden olur. 
Laboratuvar Teşhisi  
İnceleme örnekleri: Kan, idrar, ponksiyon sıvısı, gaita.
Teşhis Yöntemleri 
➤Kültür; MacConkey, ENDO, EMB agara direkt ekilebildiği gibi önce selenit-F besiyerine çift ekim yapılır; biri buzdolabına +4oC‟de, diğeri oda ısısında bekletilir. Oda ısısnda bekletilen, birkaç saat sonra ENDO, EMB, CIN agara ekilir. Buzdolabında bekletilen ise 7,17 ve 21. Günlerde Mac-Conkey ve CIN agara tek koloni ekimleri yapılarak kültürler izlenir. ➤Biyokimyasal testler; TSİ, Üre, IMViC testleri yapılır. 
➤Serolojik testler; hastalığın 2.ve 3.haftasından itibaren serolojik tesler yapılır.
GRAM BOYAMA
Yersinia pestis
Yersinia pestis hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz, gram negatif (-) koko-basildir. Kutupsal boyanma özelliği gösterir. 
Üreme Özellikleri 
Yersinia pestis, aerob veya fakültatif anaerobdur. Optimal üreme ısısı 25-30 oC olmakla birlikte -2 ila 40 oC'de de üreyebilir. Kuruluk, ısı, gün ışığı ve dezenfektanlara dayanıksızdır. Organizma dışında kısa ürede ölür. Karanlıkta kalan pire dışkısında aylarca canlı kalır. Buyyonda ilk üremeleri yavaş olup bulanıklık yapmaz. Sonra dipte çöküntü oluşturur. Adi besiyerinde ve MacConkey'in safra tuzlu besiyerinde ürer. Jeloz ve jelatin üzerinde 48 saat sonra narin, saydam, ortasında yuvarlak, ince granüllü bir kısım bulunan koloniler yapar. İndol (-) dir. H2S yapar. Jelatini eritmez, hemoliz yapmaz.   
Antijenik Özellikleri 
 Yersinia pestis'in O antijeni bulunur.  
 Yaptığı Hastalıklar 
 Yersinia pestis, veba hastalığına neden olur.  
Laboratuvar Teşhisi  
İnceleme örnekleri: Lenf bezinden ponksiyonla alınan irin, kan, balgam. Örnekler çok bulaşıcı olduğundan vücut yüzeyi ve çevreye bulaştırmadan alınmasına özen gösterilmesi gerekir. 
➧Teşhis Yöntemleri 
➤Mikrobiyolojik örneğin direkt mikroskobik incelemesi; örnekten direkt preparat hazırlanıp gram boyasıyla boyanarak mikroskopta incelenir. 
➤Kültür; örnekler ENDO, MacConkey veya CIN agara (Cefsulodin-Irgasan-Novobiocin agar = BD Yersinia selektiveseçici agar; Yersinia enterocolitica'nın izolasyonu için seçici differansiyal bir besiyeri) ekilerek kesin tanı, kültürle konur. 

INSTAGRAM
FACEBOOK 
TWITTER

4 yorum: