HIV (Human Immune Deficiency Virüs /AIDS Virüsü)
→80-120 nm boyutlarında, tek iplikli, zarflı, retro virüs grubuna dâhil bir RNA virüsüdür.
→Yapısında RNA virüsünden DNA sentezi yapan revers transkriptaz ve integras enzimi bulunur. HIV, bir retro virüs olduğu için sürekli genetik yapısını değiştirir.
→Ultraviole ışınlarına dirençli, % 70’lik alkol, sabun ve çamaşır suyuna (% 0,5 hipoklorit) duyarlıdır. Klorlanmış havuz suyunda 15-20 dakikada ölür. 56oC’deki sıcaklığa 30 dakika dayanır. Virüs, kuru ve liyofilize şekillerde oldukça dayanıklıdır.
Antijenik Yapısı
- Çekirdek antijeni (p24 antijeni): Serolojik testlerde kullanılan önemli bir antijendir.
- Zarf antijeni (gp 160 antijeni): Glikoprotein yapısındadır. İki kısımdan oluşur. Bunlar yüzeyde serbest olarak bulunan gp 120 (surface = SU), yüzey ve membrana gömülü olarak bulunan gp 41 (transmembrane = TM ) glikoproteinleridir. Gp 120 HIV'in hücre yüzeyindeki reseptörlere tutunması ve birleşmesinde rol oynar.
HIV, AIDS (acquired human ımmuno deficiency syndrome= kazanılmış bağışıklık yetmezliği sendromu) hastalığının etkenidir.
Teşhis Yöntemleri
İnceleme Örnekleri
- Serolojik analiz veya virüs saptanması için rutin olarak venöz kan örneği alınmalıdır.
- Periferik kan mononükleer hücrelerinde virüs izolasyonu için heparinli veya EDTA ile muamele edilmiş kan örneğinin alınması gereklidir. HIV ayrıca plazma, serum, BOS, tükürük, gözyaşı, süt, idrar, genital salgı gibi vücut sıvılarından veya infekte doku örneklerinden de izole edilir. Her türlü klinik örneğin alınmasında ve işlemin uygulanması sırasında standart önlemlere uyulmalı, eldiven giyilmelidir.
- Serolojik testler için alınan plazma, serum ve diğer vücut sıvıları 200C veya -700C’de saklanmalıdır. Eğer daha sonra örnekte virüs veya viral antijen aranacaksa örneklerin -700C’de saklanması gerekir.
- Virüs izolasyonundan iyi sonuç almak isteniyorsa örnek alındıktan hemen sonra çalışılmalıdır.
Seroloji:
Virüsün kültürde üretilmesi zor olduğundan ve güvenilir, çabuk sonuç alınması yönünden tanıda en fazla ELISA yöntemi kullanılır. ELISA ile antikorların tespitine yönelik tarama testi yapılırken bazen yalancı pozitif sonuçlar elde edildiğinden kesin teşhis için western blot doğrulama testi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder