Microbiology Laboratory Turkey

Mikrobiyoloji Ile Ilgili Tüm Konuların Kısa ve Öz Anlatımları. Microbiology Lab Information.

Bu Blogda Ara(SEARCH)

MicroLab

10 Ekim 2018 Çarşamba

Escherichia coli (Türkçe) (E.coli)

Escherichia coli (E.coli)

Escherichia coli hareketli, sporsuz, kirpikli, düz, uç kısımları gram negatif (-) basildir. Bazı suşları kapsüllüdür. 



Üreme Özellikleri 

Escherichia coli fakültatif anaerobdur, optimal üreme ısısı 37oC‟dir.15-45 oC‟de de üreyebilir. Özellikle 44oC‟de üreyebilmesi, benzer bazı bakterilerden (örneğin: Enterobacter) ayırt edici bir özelliktir. Optimal pH‟sı 7.2‟dir. Dış ortam şartlarına oldukça dirençlidir. Dezenfektanlar klor, oksijenli su, malaşit yeşili ve safra tuzlarına karşı  dirençsizdir. Buyyon, jeloz gibi adi besiyerlerinde ürer. Buyyonlu besiyerinde homojen bulanıklı ve yüzeyde bir zar oluşturur. Jeloz besiyerinde hafif kabarık, yuvarlak, düzgün S tipi koloni oluşturur. E.coli kolonileri genelde dışkı kokusu verir. Laktoz (+) dir. E.coli‟nin izolasyonunda laktoz içeren EMB agar (Eosine-Methylene-Blue agar), SS agar  (Salmonella-Shigella agar), Endo agar, Mc-Conkey agarlarından biri mutlaka kullanılmalıdır. Bu besiyerlerinde E.coli basilleri madeni parlaklık veren yeşil veya kırmızı koloniler oluşturur. Bu açıdan teşhiste IMViC testleri önemlidir. Üreyi parçalamaz, H2S yapmaz.


E.coli on EMB AGAR



E.coli on MACCONKEY AGAR

Antijenik Özellikleri 

E.coli‟nin iyi bir antijenik yapısı ve değişik antijen tipleri vardır. Genel olarak enterik bakterilerde bulunan O ve H antijenlerinden başka K, M ve pilus (fimbria) antijeni bulunur. K antijeni bakterinin virülansını artırır. Komplemanı inhibe ederek bakterisidal (bakterisit) etkiyi ve opsonizasyonu  (Vücuda giren bakterilerin opsonin adı verilen salgı maddelerince kaplanması ve makrofajlar tarafından fagositozunun kolay hale getirilmesi.) önler. Bu durumda bakterinin oluşturacağı enfeksiyona, organizma yeterince yanıt veremez. Pilus antijeni, bakterinin hücreyi girip tutunmasını sağlar. O antijeni de K antijeni gibi   bakterinin virülansını artırır.  



Yaptığı Hastalıklar 

E.coli, insanlarda bağırsak flora bakterisi olmasına rağmen fırsatçı patojen özelliği ile belli şartlarda çeşitli hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar iki gruba ayrılır. 
➧ Bağırsaklarda oluşturduğu hastalıklar 
⇨ Enteropatojenik E.coli (EPEC) 
⇨ Enteroinvaziv E.coli (EĠEC) 
⇨ Enterotoksijenik E.coli (ETEC) 
⇨ Enterohemorajik E.coli (EHEC) 
⇨ Enteroaggregatif E.coli (EAggEC) 

➧ Bağırsak dışında oluşturduğu hastalıklar 
⇨ Üriner yol enfeksiyonları. (komplike olmayan üretrit, sistit, pyelonefrit) 
⇨ Solunum yolu enfeksiyonları. (pnömoni, ampiyem) 
⇨ Yeni doğanın menenjiti, bakteriyemi, otit, septisemi, yara enfeksiyonları. 




 Laboratuvar Teşhisi  

➧ İnceleme örnekleri: Gaita, idrar, kan, BOS, cerahat, sürüntü örnekleri.  
➧ Teşhis yöntemleri 
➠ Mikrobiyolojik örneğin direkt mikroskobik incelemesi; hazırlanan preparat, gram boyasıyla boyanarak mikroskopta incelenir. Gram (-) basillerin görülmesi, kesin teşhis için yeterli değildir. 
➠ Kültür; inceleme örnekleri adi jeloz, kanlı jeloz, EMB, MacConkey, Endo, SS gibi besiyerlerine ekilerek kolonilerinin rengi, hemoliz yapıp yapmadığı incelenir. şüpheli kolonilerden alınarak saf kültürü yapılır.  
➠ Tipik koloni oluşturan bakterilerin identifikasyonu için biyokimyasal özellikleri, IMViC reaksiyonları, hareket durumu incelenir. 

TSI
https://microbiologylaboratoryturkey.blogspot.com/2018/10/triple-sugar-iron-tsi-agar-glikoz.html
IMVIC TEST
https://microbiologylaboratoryturkey.blogspot.com/2018/09/imvic-test.html
GRAM BOYAMA
https://microbiologylaboratoryturkey.blogspot.com/2018/09/gram-boyama.html


INSTAGRAM

FACEBOOK 

TWITTER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder